Recepty na zimné dezerty z jabĺk

Dátum:

Zima nám prináša nielen studené dni, ale aj príležitosť vychutnať si teplé, lahodné dezerty, ktoré nás ohrejú zvnútra. Jablká, so svojou jemnou sladkosťou a výraznou arómou, sú ideálnym základom pre vytváranie chutných pochúťok. Ponúkame vám niekoľko príjemných receptov na sladkosť z jabĺk na zimné večeri, ktoré vám dodajú energiu a potešenie v chladných dňoch.

Horúce jablká so škoricou a vlašskými orechami

Budete potrebovať:

  • 4 jablká
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička škoricu
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov

Postup:

  1. Jablká ošúpte, vykrojte ich stres a poukladajte ich na plech.
  2. Zmiešajte med, škoricu a na drobno nakrájané vlašské orechy.
  3. Jablká naplňte touto zmesou.
  4. Pečte v rúre pri 180 °C asi 20 minút, alebo kým nie sú jablká mäkké.

Jablková štrúdla s orechami

Ingrediencie:

  • 5 nastrúhaných jabĺk
  • 1 balík listkového cesta
  • 1 šálka mletých orechov
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička škoricu
  • 1/4 šálky masla (rozpusteného)

Postup:

  1. Rozvaľkajte listkové cesto na pomúčenej podložke.
  2. Na stred cesta rozmiestnite nakrájané jablká, orechy, cukor a škoricu.
  3. Zabaľte cesto do podobe štrúdle.
  4. Potrite hotovú štrúdlu roztopeným maslom.
  5. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút.

Jablkový kompót s korením

Čo budete potrebovať:

  • 6 jabĺk (olúpaných a nakrájaných na plátky)
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 4 hrebíčky
  • 2 anízy
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 polievková lyžica korenia na jablká
  • 4 šálky vody

Postup:

  1. V hrnci zohrejte vodu a pridajte cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  2. Pridajte nakrájané jablká, hrebíčky, aníz a rozpolený lusk vanilky.
  3. Pridajte korenie na jablká pre pikantnejšiu chuť.
  4. Varíme na miernom ohni asi 20-25 minút, kým jablká nezmäknú.
  5. Odstavte od tepla a nechajte kompót vychladnúť.
  6. Môžete vychutnávať.

Jablkové muffiny s vanilkovým krémom

Ingrediencie:

  • 2 šálky múky
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky masla (rozpusteného)
  • 2 vajíčka
  • 1 šálka nastrúhaných jabĺk
  • Vanilkový krém na ozdobenie

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. Pridajte rozpustené maslo a vajíčka.
  3. Pridajte nastrúhané jablká a dobre premiešajte.
  4. Vložte do formičiek na muffiny.
  5. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút.
  6. Po upečení ozdobte muffiny vanilkovým krémom.

Tieto recepty vám umožnia vytvoriť si vlastné zimné sladké jedlo, ktoré bude potešením pre vaše chuťové bunky. Jablká dodajú dezertom osviežujúcu sladkosť a šťavnatosť. Nech vás tieto zimné pochúťky potešia a prinesú do vášho domova teplý nádych tejto chladnej sezóny.

 

 

 

Zdieľaj

Zaujímavé články

Podobné články
PODOBNÉ

SPF krém – investícia do zdravia a krásy pokožky

Slnečné lúče sú jedným z najväčších nepriateľov zdravia pokožky....

Botox – Zbavte sa vrások bez skalpela

V dnešnej dobe je starnutie procesom, ktoré mnohí ľudia...

Ako si vytvoriť kozmetické produkty doma?

Vyrobiť si vlastnú kozmetiku z prírodných ingrediencií je zábavné,...

Rituály na zmiernenie stresu

V dnešnej rýchlo sa pohybujúcej spoločnosti je relaxácia často...